Liczby rzeczywiste - rozszerzenie
O.: Wykaz, ze dla kazdej liczby calkowitej n liczba n3 − n jest podzielna przez 6
15 lis 22:19
Aga: n3−n=n(n2−1)=n(n−1)(n+1)
Iloczyn kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 6, bo wśród tych liczb jest liczba
parzysta ( podzielna przez 2) i liczba podzielna przez 3, .
15 lis 22:32
O.: Wykaz, ze róznica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczba podzielna przez 8.
15 lis 22:36
Bartek0807: Korzystamy z zapisu liczb nieparzystych : Kolejne Liczby nieparzyste to 2n+1 i 2n+3
(radzę poszukać jeżeli tego nie wiesz). Różnica kwadratów to a
2 − b
2 [można też rozpisać w
postaci iloczynowej −> (a−b)(a+b) ].
Piszesz na podstawie wiadomości rownianie (2n+1)
2 − (2n+3)
2= ?(wyliczasz równanie czyli
rozkładasz do postaci iloczynowej, wykonujesz działania w nawiasie a pozniej mnożysz LUB po
prostu wyliczasz
2 z (2n+1) i (2n+3) odejmujesz jeden od drugiego jak każe zadanie (nie
zapomnij o zmianie znaku) Wychodzi Ci −> "−8n−8" wyłączasz wspólny wyraz przed nawias i
wychodzi Ci
−8(n+1). Ta roznica jest podzielna przez 8. Zapisujesz 8|−8(n+1).
Możesz to wyliczyć rownież za pomocą indukcji. Indukcja pomaga przy bardziej skomplikowanych
wykazach.
Jeżeli nie rozumiesz napisz a rozpiszę Ci to jako całe zadanie.
15 lis 23:00
O.: Rozumiem, indukcja = "czarna magia" ( narazie, rowniez do tego niestety dojdziemy...

) . Nie
wiedzialam wlasnie jak zapisac te liczby nieparzyste , ale juz jestem bogatsza dzieki Tobie o
te wiedze

Wielkie dzieki
15 lis 23:08