punkty przeciecia
Nat.: Oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji y = x2 +5x +2 z wykresem
funkcji y = −x – 6.
15 lis 22:19
kakafe: rozwiązujemy układ równań
otrzymujemy dwie pary wspolrzednych (−4, −2) i (−2, −4)
15 lis 22:26
Nat.: a możesz mi napisać jak mam stworzyć układ równań? bo nie jestem z tego dobra
15 lis 22:31
kakafe: −x−6=x
2+5x+2
x
2+5x+x+2+6=0
x
2+6x+8=0
Δ=4
x
1=−4
x
2=−2
te wyniki podstawiamy do pierwszego, bo łatwiejsze, równania i otrzymujemy y
1=−2 oraz y
2=−2
15 lis 22:45