logarytmy
xxx: log4(log2x) + log2 (log4x) = 2
15 lis 22:10
otsu: Wiesz, jaka jest odpowiedź do tego zadania

:3
15 lis 22:26
otsu: Mi wyszło, że x=256 lub x=
1256...
15 lis 22:29
xxx: niestety nie mam odpowiedzi do tego zadania i byłabym wdzieczna o całosc
15 lis 22:31
otsu: Najpierw dziedzina:
D: x>0 i log2 x >0 i log4 X >0
log2 x >0
log2 x >log2 20
(funkcja rosnąca, bo podstawa log jest większa od 1)
zatem
x>20
x>1
log4 x >0
log4 x> log4 40
(ponownie funkcja rosnąca − nie zmieniamy znaku nierówności)
x>1
Cześcią wspólną jest x należy do (1, nieskończoności)
15 lis 22:39
otsu: *jak czegoś nie rozumiesz, to pisz śmiało ^^
15 lis 22:40
otsu: Teraz rozwiązanie *musisz troszkę poczekać * XD
15 lis 22:41
otsu: POMYLIŁAM SIĘ TT
15 lis 22:47
xxx: czyli nie wiesz jak tozrobic?
15 lis 22:59
otsu: log4(log2x) + log2 (log4x) = 2
log2 log2 x)log2 4 + log
2 (log
4 x} =2
log2 (log2 x)2 + log
2 (log
4 x )
2 = 2
log
2 (log
2 x) + log
2 (log
4 x )
2 = log
2 2
4
(teraz pozbywamy się 1 logarytmy − bo f. różnowartościowa)
log
2 x + (log
4 x )
2 = 16
log4 x)log2 4 = (log
4 x)
2 =16
log
4 x + 2(log
4 x)
2 = 32
*i nie wiem co dalej na razie ^^
15 lis 23:02
kachamacha: wprowadz zmienną log4x=t
15 lis 23:04
otsu: jak Podstawisz za log4 x = t, to wychodzi mi delta=247 a z tego nie ma przecież pierwiastka
O.O TT
15 lis 23:05
otsu: widzę, że się znasz trochę na matmie.. O.O może gdzieś jest błąd a ja go nie mogę znaleźć
15 lis 23:06
otsu: rozumiem, że to jest na jutro

^^
15 lis 23:08
otsu: nie nie wiem... sorry , poddaję się ~~ Musiałam się gdzieś pomylić, bo generalnie musisz się
tylko pozbywać tych log kolejno...
15 lis 23:14
Eta:
log
4t+log
2(
12t)= 2
| 1 | |
| log2t+log2(12t)= log24 |
| 2 | |
t
3/2= 8 => t= 4
log
2x= 4 => x= 2
4= 16
15 lis 23:16
Eta:
Jeszcze założenia log2x >0 i log4x >0 => x>1
15 lis 23:18
otsu: XD ^^
15 lis 23:18
otsu: to już wcześniej zapisałam ^^
15 lis 23:19
otsu: a widziałaś może moje odp
15 lis 23:19
otsu: bo nie wiem, gdzie zrobiłam błąd... O.O
15 lis 23:19