trygonometria - równania
Efka: rozwiąż równanie. chodzi mi tylko o naprowadzenie, jak się zabrać do tego.
sinx - cosx + 1 = sinxcosx
17 mar 19:44
Bogdan:
sinx - cosx + 1 = sinxcosx
sinx - sinxcosx + 1 - cosx = 0
sinx(1 - cosx) + (1 - cosx) = 0
(1 - cosx)(sinx + 1) = 0
cosx = 1 lub sinx = -1
17 mar 20:06
Efka: dziękuję bardzo

tu będzie jedno rozwiązanie odrzucone, prawda? to sinx=-1 ze względu
na dziedzinę?
17 mar 20:17
Bogdan:
Nie.
sinx = -1 to x = -π/2 + k*2π, k € C
17 mar 20:50
Bogdan:
cosx = 1 to x = k*2π
17 mar 20:50