na bank nikt tego nie rozwiąż
m: √(x2+7)>2x+2
15 lis 21:20
nauczycielka: hehe,dobry poczatek − rozumiem ze wpisując rozwiązanie ktos ma sie poczuc dumny a ty bedziesz
sie cieszyl (cieszyla) ze szybko masz zadanko...? hehe
15 lis 21:22
m: powiedzmy ale mam naprawdę problem z tym pierwiastkiem (nie moge chyba podnięść do potęgi 2)
15 lis 21:24
nauczycielka: ...a zadanko jest bardzo proste...
15 lis 21:24
nauczycielka: jesli caly nawias jest pod pierwiadtkiem to poprostu nierownosc obustronnie podnosimy do potegi
2
15 lis 21:25
m: no to chętnie się przyucze
15 lis 21:26
nauczycielka: x2 + 7 = 4x2 + 8x + 4
15 lis 21:27
m: tak zrobiłem na początku

i wyszło źle , ma być (−
∞,1/3) a mi wychodzi (−3,1/3)
15 lis 21:28
nauczycielka: zredukuj i z rownania kwadratowego oblicz delte i miejsca zerowe
15 lis 21:28
nauczycielka: przepraaszam, tam ma byc oczywiscie znak nierownosci a nie =
15 lis 21:29
nauczycielka: zapisz jak ci wyszlo po redukcji i ile wyszla delta i miejsca zerowe − powiem gdzie jest blad
15 lis 21:29
m: wszystko tak już robiłem i wychodzi inaczej niż w rozwiązaniu...
15 lis 21:31
Piotr student : proszony Trivial do mojego postu
15 lis 21:32
m: −3x2−8x+3>0
Δ=100
15 lis 21:33
m: m.zerowe x= −3 lub x=1/3
15 lis 21:34
nauczycielka: dobrze
twoje rozwiazanie jest poprawne
błąd jest w odpowiedziach do zadań
15 lis 21:35
m: mam nadzieję chociaż nie zdarzało mi się to, ale zrobiłem podobny przykład z podpunktu wyżej i
się zgadza rozwiązanie, więc moze rzeczywiście sie pomylili
15 lis 21:39