pole powierzchni całkowitej
ktoś: w graniastoslupie prawidłowym trójkątnym wszystkie krawedzie są tej samej długości , suma
krawędzi wynosi 90 . czy pole powierzchni całkowitej jest równe 300+50√3
15 lis 21:20
zosia: Nie liczyłam, ale krawędź będzie 7,5, więc pole na pewno nie będzie takie.
15 lis 21:44
Eta:
Długość krawędzi : a= 10 [j]
P= 300+50√3 = 50(6+√3) [j2]
15 lis 21:50
kakafe: 3 krawędzie podstawy *2 =6
do tego 3 krawędzie boczne, co daje 9 krawędzi, więc 90/9 = 10 − dlugość krawędzi.
3 powierzchnie boczne kwadrat o boku 10: 3*10*10=300
| | a2 | |
2 powierzchnie podstaw |
| √3 = 50√3 |
| | 4 | |
Więc odpowiedź jest prawidlowa
15 lis 21:56