rozwiąż
mati: jak rozwiązać nierówność z pierwiastkiem, bo w tradycyjny sposób mi nie wychodzi √(x2+7)>2x+2
15 lis 21:09
Atos:
tradycyjny sposób to znaczy jaki?
15 lis 21:49
paula: pierwiastek z 5 + 22 > pierwiastek z 6 + 2
9 wrz 10:37
Saizou : √(x2+7)>2x+2
najpierw dziedzina
x2+7≥0
x2≥−7 zawsze, zatem x∊R
możemy podnieść do kwadratu obustronnie bo są to liczby dodatnie
(√(x2+7))2>(2x+2)2
x2+7>4x2+8x+4
teraz już normalnie
9 wrz 10:41
Krzysiek: Saizu czy naprawde x2 =−7 (czyli moze byc liczba ujemna? tak . Nie wiem czy dobrze kaombinuje
ale jesli podniose obie strony do kwadratu to ze wzoru px2=IxI, czyli bedzie
Ix2+7I>(2x+2)2
Teraz sprawdzamy kiedy x2+7 jest wieksze badz rowne zereo a kiedy mniejsze od zera bo od tego
zalezy czy zapiszemy x2+7>badz rowne0 to Ix2+7I=x2+7, czy x2+7<o to
Ix2+7I=−(x2+7)=−x2−7
wtedy mamy x2+7>(2x+2)2 lub −x2−7>(2x+2)2. Policz to i zobacz co CI wyjdzie > A moze
rozwiazaniem bedzie caly zbior liczb R . To zobaczsz jak policzysz funkcje kwadratowa.
Jezeli tak wyjdzie to dopiero teraz mozesz napisac ze xnalezy do R a nie tak jak x2>badz rowne
−7 zatem xnalezy doR Tak mi sie wydaje . Koledzy poprawia jesli myslenie bedzie zle .
Pozdrawiam
9 wrz 12:08
ICSP: Zrobie ten przykład
9 wrz 12:12
Aga1.: √x2+7>2x+2 x2+7≥0 i 2x+2≥0
teraz możesz podnosić obustronnie do kwadratu.do kwadratu
9 wrz 12:17
ICSP: mamy więc ze :
√x2 + 7 > 2x + 2
D : x ∊ R (jak juz wyznaczył
Saizou
Wiemy że pierwiastek nie może przyjąć ujemnej wartości więc jeżeli 2x + 2 < 0 to równanie
będzie zawsze spełnione :
2x +2 < 0 ⇒ x < −1
Zakładam teraz rozwiązywanie równania dla x ≥ − 1
Obie strony są dodatnie więc mogę podnieść do kwadratu :
x
2 + 7 > 4x
2 + 8x + 4
| | 1 | | 1 | |
3x2 + 8x − 3 < 0 ⇒ x ∊ (−3; |
| ) uwzględniając założenie x ∊ <−1 ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
rozwiązanie to suma rozwiązań z dwóch przypadków : x ∊ (−∞; |
| ) |
| | 3 | |
9 wrz 12:20
andzia: ak to rozwiazac x+1>√2x
20 mar 21:12
noli: x−4>√2x
3 gru 18:44