matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomózcie mi rozwiązać
kas:
wyznacz pochodne funkcji: y=arctgx*
√
x
/x
3
17 mar 19:39
M:
6 maj 17:36
Miś Uszaty:
−1
(arcctg(x))'=
x
2
+1
1
(
√
x
)'=
2
√
x
(arcctg(x)*
√
x
)'=
−1
1
−
√
x
1
*
√
x
+arcctg(x)*
=
+arcctg(x)*
x
2
+1
2
√
x
x
2
+1
2
√
x
(x
3
)'=3x
2
arcctg(x)*
√
x
y=
)'=
x
3
−
√
x
1
(
+arcctg(x)*
)*x
3
−(arcctg(x)*
√
x
)*3x
2
x
2
+1
2
√
x
=
(x
3
)
2
7 maj 21:55
Miś Uszaty:
Zle przeczytalem ma byc arctg(x)
tam gdzie w liczniku jest (−1) trzeba dac (1) i potem (−
√
x
zmienic na
√
x
7 maj 22:39