matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
krzysiek:
Oblicz tg
π
12
. Z gory dziekuje.
15 lis 21:05
dero2005:
π
= 15
o
12
tg 45
o
− tg 30
o
tg 15
o
= tg (45
o
−30
o
) =
=
1 + tg 45
o
*tg 30
o
1 −
√
3
3
=
= 2 +
√
3
1 + 1*
√
3
3
15 lis 21:44
dero2005:
wkradł się brzydki błąd powinno być 2 −
√
3
16 lis 08:42