rownanie wykladnicze
JohnnyB: bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania..
(0,5)1x * 21x+1 = 16
15 lis 20:36
JohnnyB: nikt nie pomoze?:(
doszedlem do 2−1x * 211+x = 24 i nie wiem co dalej..
15 lis 20:48
nauczycielka: mnozenie czyli podstawa pozostaje a potegi dodajemy
potem potege z lewej porownujesz do potegi z prawej (czyli do 4)
15 lis 20:57
JohnnyB: no ja wiem ze tak trzeba zrobic ale nie wiem jak dodac −1x do 1x+1
15 lis 21:00
nauczycielka: wspólny mianownik x * (x+1)
15 lis 21:01
JohnnyB: nie mogłabyś mi tego rozpisac? bo naprawde mam z tym problem a jutro sprawdzian..
15 lis 21:02
nauczycielka: −(x+1)x(x+1) + xx(x+1)
15 lis 21:04
JohnnyB: dziekuje

a przy 2
4 co dopisuje?
15 lis 21:05
nauczycielka: x−(x+1)x(x+1) = 4
15 lis 21:05
nauczycielka: obustronnie mnozymy przez mianownik (zakladajac ze x ≠0 i x≠−1)
15 lis 21:07
JohnnyB: czyli jak obustronnie to przy 4 tez chyba powinno cos byc..
15 lis 21:11
nauczycielka: wychodzi
x−x−1=4x(x+1)
4x2 + 4x +1 =0
rownanie kwadratowe − liczymy delte i miejsca zerowe
15 lis 21:11
nauczycielka: Δ= b2 − 4ac = 42 − 4*4*1= 16 −16=0 wiec jedno miejsce zerowe
15 lis 21:13
nauczycielka: x0 = −b / 2a = −4/ 8 = −1/2
15 lis 21:14
JohnnyB: wielkie dzieki za pomoc

ratujesz mi zycie!
15 lis 21:15
nauczycielka: po podstawieniu za x liczby −1/2 wychodzi nam prawda czyli zadanie rozwiazane poprawnie
15 lis 21:19
nauczycielka: hehe,moze kiedys ty uratujesz moje, hehe
15 lis 21:19