Capyly: Silnik spalając 6 litrów benzyny na godzinę może pracować 72 godziny. Ile będzie pracował
jeśli będzie zużywał 1.5 litra mniej na godzinę? Z proporcji. Proszę o szybką odpowiedź
w miarę możliwości.
20 kwi 23:55
Agatusia: 6 litrow - 72 h
4,5 litrow - x h
mnozysz na krzyz 6x = 72 * 4,5
x = 72 * 4,5 / 6
4,5 bo 1,5 l mniej na godzine.
21 kwi 22:10
b.: Źle jest ta proporcja ułożona, powinno być:
72*6 = x*4,5 (to jest po prostu pojemność baku)
czyli x = 72*6/4,5.
(Powinno oczywiście wyjść więcej niż 72).
22 kwi 15:12