Udowodnij, że...
Mandy.: a) udowodnij że sześciocyfrowa liczba w której wszystkie cyfry są jednakowe, jest podzielna
przez 3.
b) w pewnej licznie naturalnej podzielnej przez 9 cyfra jedności jest równa a. Suma pozostałych
cyfr jest podzielna przez 9. Udowodnij, że a=0 lub a=9
Ładnie proszę o pomoc
15 lis 20:10
Eta:
a) podaj cechę podzielności przez 3
b) podaj cechę podzielności przez 9
15 lis 20:24
Mandy.: żeby była podzielna przez 3 to suma wszystkich liczb musi być podzielna przez 3, a przez 9 też
to też suma musi być podzielna przez 9.
Ale dalej nie wiem jak to zrobić
15 lis 20:31
Eta:
a) c+c+c+c+c+c= 6*c =2*3*c => jest podzielna przez 3 i c≠0 c={1,2,3,4,5,6,7,8,9}
b) n=k*9 +a jest podzielna przez 9 <=> a=0 lub a= 9
bo dla a=0 mamy n= k*9
dla a=9 mamy n= k*9+9= 9*(k+1)
15 lis 20:40