bardzo proszę o rozłożenia wielomianu na czynniki: W(X)= x6-16x3+64
darek: bardzo proszę o rozłożenia wielomianu na czynniki: W(X)= x6−16x3+64
prosze o rozpisanie tego przykładu
15 lis 20:09
Bizon: W
(x)=(x
3−8)
2... i baw się dalej ...−
15 lis 20:20
faziok: nie umiem dalej
15 lis 20:26
luked: możesz pokombinować z dzielnikami wyrazu wolnego itp. ale chyba nie uda się zrobić z x3 − 8
iloczynu bez reszty
15 lis 21:01
luked: x6−16x3+64=(x5+2x4+4x3−8x2−16x−32)(x−2)
15 lis 21:12
luked: =(x4+4x3+12x2+16x+16)(x−2)(x−2)
15 lis 21:25
luked: dalej nie wiem
15 lis 21:38