wstęp do matematyki logarytmy
beniamin: mam rozwiązać taki log:
1)) log3x−(4/log3x)=3
2)) (log3x)2+log3x2−log327=0
3)) log2(x+1)=−log2(x−1)
4)) logx9+1/2logx16=2
5)) 2logx3+log3x3+3log3x3=0
6)) 2log2x−3log2x−5=0
7)) log3(4−1/5x)=2
8)) 2log3(x−3)−log1/9(x−3)=5
9)) 2logx−33=2
chciałbym się tego nauczyć wiec proszę o rozpisanie a nie wynik
bardzo dziękuję za pomoc
15 lis 20:07
Bizon:
zobacz wzorki działań na logarytmach ... i walcz −
15 lis 20:13
Paweł:
9)
Najpierw określasz dziedzinę równania:
| | ⎧ | x−3 > 0 ⇒ x > 3 | |
| D = | ⎩ | x−1 ≠ 1 ⇒ x ≠ 2 |
|
2log
x−33 = 2
na mocy wzoru: log
ax
k = klog
ax
log
x−33
2 = 2
log
x−39 = 2
potem korzystasz z definicji logarytmu: log
ab = x ⇔ a
x = b
(x−3)
2 = 9
te równanie spełniają dwie liczby: 3 i −3 bo 3
2 = 9 i (−3
2) = 9 więc
x−3 = 3 ⋁ x−3 = −3
x = 6 ⋁ x = 0
Na koniec sprawdzasz, które z tych liczb należą do dziedziny w naszym przypadku jest to liczba:
6
15 lis 20:43
Paweł:
8)
Najpierw określasz dziedzinę równania:
D = {x−3 > 0 ⇒ x > 3}
2log
3(x−3) − log
1/9(x−3) = 5
wszystkie podstawy logarytmów muszą być takie same, zamienimy drugą liczbę na mocy wzoru
| | log3(x−3) | | log3(x−3) | |
log1/9(x−3) = |
| = |
| |
| | log31/9 | | −2 | |
podstawiamy do równania i pozbywam się od razu ułamka
| | log3(x−3) | |
2log3(x−3) − |
| = 5 / * (−2) |
| | −2 | |
−4log
3(x−3) − log
3(x−3) = −10
teraz jak na liczbach dodaje logarytmy i pozbywam się −5
−5log
3(x−3) = −10 / : (−5)
log
3(x−3) = 2
dalej z definicji logarytmu
x−3 = 9
x = 12
Liczba 12 należy do dziedziny
15 lis 21:24
Paweł:
7)
Najpierw określasz dziedzinę równania:
4 − 1,5x > 0
−1,5x > −4 / : (−1,5) // trzeba pamiętać o zmianie znaku na przeciwny
log
3(4−1,5x) = 2
−1,5x + 4 = 3
2
−1,5x + 4 = 9
−1,5x = 5 / : (−1,5)
| | 1 | |
Liczba −3 |
| należy do dziedziny |
| | 3 | |
15 lis 21:33
Paweł:
6)
Wyznaczam dziedzinę:
D = {x > 0}
2log
2x − 3log
2x − 5 = 0
dodaję logarytmy
−log
2x = 5 / * (−1)
log
2x = −5
x = 2
−5
| | 1 | |
Liczba |
| należy do dziedziny |
| | 32 | |
15 lis 21:38
beniamin: ogromne dzięki, zrozumiałem to trochę z Twoją pomocą,
ale nie rozumiem tego
log3(x−3) log3(x−3)
log1/9(x−3) = __________ = ____________
log31/9 −2
dlaczego akurat jest 3 w podstawie
w zadaniu 5)) 2logx3+log3x3+3log3x3=0 myślę że należy wykorzystać to samo przekształcanie
logcb
logab = _____
logca
ale nie wiem skąd bierze się to c bo chcę otrzymać taką samą podstawę 3x
16 lis 16:31