Prosty przykład, a ja nie rozumiem...
Zagubiony: y = −2x
2 + 4x + 1
delta = 24
pierwiastek z delty =
√24 = 2
√6
i obliczam miejsca zerowe
| | −4−2√6 | | 2+√6 | |
x1 = |
| = |
| (tylko ja nie wiem dlaczego tak) co się z czym skraca, że |
| | −4 | | 2 | |
wychodzi taki wynik? Jak to sie skraca?
15 lis 20:00
Basia:
| −4−2√6 | | −2(2+√6) | |
| = |
| = ..... |
| −4 | | −2*2 | |
15 lis 20:02
Zagubiony: wielkie dzieki Basiu, za Chiny bym nie wpadł, żeby to tak rozpisać i w szkole nigdy nik tego
tak nie rozpisywał, zawsze tylko wynik napisali i tyle...
15 lis 20:05