Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 12. Oblicz wysokość jeśli:
Oliwka: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 12. Oblicz wysokość
jeśli:
A. kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy ma miarę 45 stopni
B. kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy ma miarę 60 stopni
C. kąt między krawędzią boczną i wysokością ostrosłupa ma miarę 60 stopni.
BARDZO PROSZĘ O POMOC
17 mar 19:29
Eta: Pomagam
17 mar 20:00
Eta:
narysuj ten ostrosłup, zaznacz te katy i zobaczysz,że:
w
A) trójkąt prostokątny gdzie
kąt 45o = < ( hb, (1/3)hp)
hb ------ przeciwprostokątna
H-- wys. ostr. ( przyprostokatna przeciwległa kątowi 45o
( 1/3)hp --- przyprostokatna przyległa do kąta 45o
gdzie hp = a√3 / 2 => (1/3)hp = a√3 / 6
z funkcji tg45o mamy;
H/ (1/3)hp = tg45o tg45o = 1 (1/3)hp = 2√3
( po obliczeniu)
to H= 2√3
w B)
podobnie tylko rozpatrz trójkąt:
kąt 60o = <( (2/3)hp, k)
H --- przyprostokątna przeciwległa kątowi 60o
(2/3)hp ---- przyprostokatna przyległa do tego kąta
k -- krawędź bocz. ( przeciwprostokatna
podobnie z tg60o
H / ( 2/3)hp = tg60 ( policz już sama , dasz radę )
w C)
podobnie tylko trójkąt:
(2/3)hp ---- przyprostokątna przeciwległa kątowi 60o
H --- przyprostokatna przyległa do tego kata
k - krawędź boczna ( przeciwprostokatna
kąt 60o = < ( H, k)
z fynkcji ctg60o = H/ (2/3)hp
policz to , to już łatwe!
Powodzenia!
17 mar 20:14
Oliwka: Czyli w "B" wyszło mi H = 12 a w "C"=4/3 Dobrze?
17 mar 20:20