ostroslup
magdam: Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania:
Podstawą ostrosłupa jest romb o wysokości mającej długość 4√3 i kącie ostrym mającym miarę 60°.
wysokość ostrosłupa 12cm. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa
15 lis 19:45
dec: Ok,
Z kątów w podstawie dostajesz bok=a=8, Pp=4*4√3=16√3
więc v=1/3Pp*H= 16√3/3 * 12= 48√3
krótsza przekątna to 8 (kąty 60stopni, rownoboczny trojkąt) polowa przekatnej to 4.
Dalej 42+H2=b2 , gdzie b−krawędź sciany bocznej
z tego b2=160
b2=h2+42 , gdzie h−wysokosc sciany bocznej
z tego h=12
Pb=4* h*8/2=192
Pb=192
15 lis 20:26
magdam: skąd wiadomo, że bok = 8cm
jeśli bok ma 8cm to nie powinno być 8*4√3 a nie 4* 4√3?
42+H2=b2 co to za wzór
15 lis 21:02
dero2005:

h
p = 4
√3 → wysokość podstawy
h = 12 → wysokość ostrosłupa
P
p = a*h
p = a
2*sin 60
o → pole podstawy
| | hp | | 4√3 | |
a = |
| = |
| = 8 → bok podstawy
|
| | sin 60o | | √32 | |
h
s =
√h2 + (hp2)2 =
√156 = 2
√39 → wysokość ściany bocznej
P
b = 2*a*h
s = 2*8*2
√39 = 32
√39 → powierzchnia ścian bocznych
V =
13P
p*h =
13*a*h
p * h = 128
√3 → objętość
15 lis 22:10
dec: tak, poprawka, pomyliłem sie w Pp, oczywiscie ma byc razy 8 nie 4, czyli v=128√3
reszta u kolegi wyzej tez dobrze
15 lis 22:46
magdam: dziękuje
25 lis 18:07