Stereometria
Kaaatolinka: Prostopadłościanie przekątne ścian bocznych wychodzące z tego samego wierzchołka tworzą kąt 50
stopni, a ponadto każda z nich ma długość równą 5 dm. Obl pole powierzchni bocznej i objetość
prostopadłościanu
15 lis 19:35
Kaaatolinka: Mógłby ktoś pilnie pomuc
15 lis 19:54
Kaaatolinka: 
?
15 lis 20:01
dero2005:

s = 5 dm
z tw cosinusów
d
2 = s
2 + s
2 − 2s*s*cos 50
o
d
2 = 5
2 + 5
2 − 2*5*5*0,6427
d
2 = 17,865
d = 4,23
h =
√s2 − a2 =
√52 − 2,992 = 4
V = a
2*h = 35,76
P
b = 4ah = 47,84
15 lis 20:10