POMOCY kto mi pomoze????
zaaal: Problem z zadaniami z matematyki

1.Ile potrzeba buteleczek o pojemności 30ml aby rozlać do nich 5l preparatu =wynik
wyjdzie 167 ale nie wiem jak to obliczyć żeby to wyszło

2. ile Metrów sześciennych ma arkusz blachy w kształcie prostopadłościanu o wymiarach
5mmx120cmx1,5dm = wynik 9*10 do - 4, nie umiem tego obliczyć

3. Ile klocków o wymiarach 30mm x 15mm x 8mm wystarczyłoby do zbudowania
prostopadłościanu o obj. większej niż 1m sześcienny
4. W 1cm sześciennym mieści się około 250 ziaren piasku. Oblicz ile ziaren piasku wypełni
pokój o wymiarach 5m x 4m x 3m
17 mar 19:25
tim: 5l = 5000ml
30ml
5000ml / 30ml = 166,66 ≈ 167
Pasuje?
17 mar 19:27
17 mar 19:27
tim: 2. Zamień wszystkie boki na m.
3. Podobnie. Zamień wszystkie na m.
4. Zamień na cm.
17 mar 19:28
17 mar 19:30
zaaal: niestety nie wychodzi mi 2 i 3
17 mar 19:43
tim: 2. 5mm = 0,005m
120cm = 1,2m
1,5dm = 0,15m
V = 0,005 * 1,2 * 0,15= 0,0009 = 9 * 10-4
17 mar 19:45
17 mar 19:47
tim: Ile klocków o wymiarach 30mm x 15mm x 8mm wystarczyłoby do zbudowania
prostopadłościanu o obj. większej niż 1m sześcienny
30mm = 0,03m
15mm = 0,015m
8mm = 0,008m
V1 = 0,03 * 0,015 * 0,008 = 0,0000036
V2 = 1m3
V2
----- = ilość klocków, policz sam/a
V1
17 mar 19:47
17 mar 19:51