Walec
ASIA: Oblicz, ile czasu będzie paliła się woskowa świeca w kształcie walca o średnicy 4 cm i
wysokości 20 cm, jeżeli w ciągu godziny topi się 2,5 cm3 wosku. wynik zaokrąglij do pełnych
minut.
15 lis 19:04
15 lis 19:06
AGATA: umiem
15 lis 19:07
Święty: To w czym problem?
15 lis 19:08
ASIA: tylko mam problem z tym czasem...
15 lis 19:09
ASIA: V= 80π cm3
15 lis 19:10
ASIA: co dalej?
15 lis 19:19
Święty: Można na krzyż.
1h − 2,5 cm3
x h − 80π cm3
2,5x=80π
...
15 lis 19:22
ASIA: wyszlo mi ze x=32
15 lis 19:30
AGATA: ma wyjść taka odpowiedz 100 godzin 29 minut
15 lis 19:32
Święty: Chyba 32π.
15 lis 19:33
ASIA: taka nam odpowiedz podano ze tyle ma byc wiec nie wiem
15 lis 19:35
dero2005:
objętość wyszła 80π = 251,2 cm
3
| 261,2 | |
| = 100,48 h = 100h 29'
|
| 2,5 | |
gdzie problem ?
15 lis 20:15