y= |x-1| / x
:): Naszkicuj wykres funkcji chociaż głównie chodzi mi o rozpisanie tego z rysunkiem myślę ze
sobie poradzę.
a) y= |x−1| / x
b) y= |x|−1 / x
15 lis 18:44
:): Pomoże ktos? Prosze...
15 lis 18:52
luked: a)
x≠0 x≠0
x>−1 −−> x>−1
y=x−1/x y=1−1/x
x≠0 x≠0
x≤−1 −−> x≤−1
y=1−(1/x) y=(1/x)−1
ale lepiej niech ktoś to potwierdzi bo mogę głupoty pisać
15 lis 18:53
Bizon:
x−1>0 ⇒x>1
lub x−1<0 ⇒x<1
itd
15 lis 19:12
:): tyle ze ja mam to przekształcić do funkcji homograficznej a później narysować.
15 lis 19:18
Aga: | | x−1 | | x | | 1 | | 1 | |
y= |
| = |
| − |
| =− |
| +1 |
| | x | | x | | x | | x | |
15 lis 19:20
:): a co z wartością bezwzględna ktora jest na |x−1|?
15 lis 19:23
Aga:
a) Założenia .do 10 x≠0 i x≥1
20
x≠0 i x<1
15 lis 19:27
Aga: Ix−1I=x−1, gdy x−1≥0, czyli x≥1
Ix−1I=−(x−1), gdy x−1<0 czyli x<1
Wzory Bizon napisał dobrze, tylko popraw założenia, te + x≠0
15 lis 19:32
:): ok dzięki
15 lis 19:55