matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria
Kasia:
Mam problem z zadaniem z geometrii, czy mógłby mi ktoś pomóc? Na rysunku obok trójkąty ABC i CBD są podobne. Boki trójkąta CBD mają długośći ICDI= 2 , IDBI= 3 , IBCI= 4 . Znajdz długości boków AB i AC
15 lis 18:33
asia:
4
2
=
|AB|
4
16 = 2|AB| |AB| = 8
4
3
=
8
|AC|
4|AC| = 24 |AC| = 6
15 lis 18:42