Funkcje
teresa: a)Narysuj wykres funkcjiy=3x2,a nastepnie przesuń go wzdłuż osi y o 3 jednostki w górę,oraz
wzdłuż osi o 4 jednostki w prawo. Napisz wzór funkcji której wykres powstał po
przesunięciu.Sporządz odpowiedni rysunek.
b)wyznacz trójmian kwadratowy wiedząc,że jego wykres przechodzi przez punkty(0;1)
i(1;−2)oraz,że dla x=1 osiąga swoją najmniejszą wartość.Narysuj wykres tej funkcji
Na podstawie wykresu:
a)określ dziedzinę
b)określ zbiór wartości
c) wyznacz miejsce zerowe
d)określ przedziały monotoniczność
e)określ przedziały w których funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
15 lis 18:30
teresa:
16 lis 12:38
Bizon:
to do boju Teresko ... poszukaj troszkę teorii rysowaniu wykresów ... −
16 lis 12:45
Jolanta: umiesz rysować wykresy ?
16 lis 12:52
Bizon:
Twoja funkcja to f(x)=3x
2
Skoro 3 jednostki w górę to ... f(x)=3x
2+3
skoro 4 jednostki w prawo to ..f(x)=3(x−4)
2+3
Wykres funkcji podtawowej znasz ... a jeśli nie to tabelka ... i powodzenia −
16 lis 12:53
Bizon:
W drugi zadanku
− skoro punkty leżą na wykresie funkcji to ich współrzędne spełniają równanie
Do y=ax
2+bx+c
podstawiasz te współrzędne i liczysz ... liczysz ... liczysz ... aż znajdziesz te a, b i c −

Pmoże Ci w tym fakt, ze dla x=1 funkcja osiąga minimum ... a jakie wnioski z tego

?
... ano, że a>0 i że x
w=−b/2a=1
16 lis 13:01
teresa: Funkcje
teresa: a)Narysuj wykres funkcjiy=3x2,a nastepnie przesuń go wzdłuż osi y o 3 jednostki w
górę,oraz
wzdłuż osi o 4 jednostki w prawo. Napisz wzór funkcji której wykres powstał po
przesunięciu.Sporządz odpowiedni rysunek.
b)wyznacz trójmian kwadratowy wiedząc,że jego wykres przechodzi przez punkty(0;1)
i(1;−2)oraz,że dla x=1 osiąga swoją najmniejszą wartość.Narysuj wykres tej funkcji
Na podstawie wykresu:
a)określ dziedzinę
b)określ zbiór wartości
c) wyznacz miejsce zerowe
d)określ przedziały monotoniczność
e)określ przedziały w których funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
PROSZĘ O ROZWIĄZANIE.PILNE NA DZISIAJ !BEDE WDZIECzNA.DZIĘKUJĘ.
18 lis 18:15
teresa: a)Narysuj wykres funkcjiy=3x2,a nastepnie przesuń go wzdłuż osi y o 3 jednostki w górę,oraz
wzdłuż osi o 4 jednostki w prawo. Napisz wzór funkcji której wykres powstał po
przesunięciu.Sporządz odpowiedni rysunek.
b)wyznacz trójmian kwadratowy wiedząc,że jego wykres przechodzi przez punkty(0;1)
i(1;−2)oraz,że dla x=1 osiąga swoją najmniejszą wartość.Narysuj wykres tej funkcji
Na podstawie wykresu:
a)określ dziedzinę
b)określ zbiór wartości
c) wyznacz miejsce zerowe
d)określ przedziały monotoniczność
e)określ przedziały w których funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
________________________________________
18 lis 19:06
anna: zad.1)x(x+7)=2x(x−3)
2) które z podanych równań jest równaniem prostej:
a)2x+3=0 b)x+y2−3=0 uzasadnij odpowiedż.
21 lis 11:16
teresa: zad.1)x(x+7)=2x(x−3)
2) które z podanych równań jest równaniem prostej:
a)2x+3=0 b)x+y2−3=0 uzasadnij odpowiedż.
22 lis 10:22
sushi_ gg6397228:
a jakis własny wklad−−> bo przepisanie gotowca nic nie zmieni
dalej Pani nie bedzie tego umiala ani rozumiala
22 lis 12:47
teresa: super odpowiedż ale naprawde nie mam zawiele czasu praca szkoła trzeba jakoś sobie radzić
22 lis 22:50