matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ równań
Wojtek:
Jak rozwiązać ten układ równań
2x+3y
=1
13
3x−2y
=0
13
15 lis 18:16
Eta:
2x+3y=13 /*3 3x−2y=0 /*(−2) 6x+9y =39 −6x+4y =0 −−−−−−−−−−−− = 13y= 39 => y=.... i 3x −2y=0 => x=....
15 lis 18:20
Wojtek:
dzięki zapomniałem że można tak robic
15 lis 18:28