Walec
angela: Jak mam to rozwiązać ? o.O
Próbuje i mi nie wychodzi..
Z ozdobnego papieru w kształcie koła o średnicy 3 dm odcięto część koła, która tworzy
powierzchnię boczną stożka o promieniu podstawy 6 cm długości. Jaki procent papieru zużyto?
oraz :
Oblicz, czy 50 m
2 papieru wystarczy na wyprodukowanie 1000 etykiet na puszki w kształcie walca
o średnicy 10cm i wysokości 1.8dm jeśli powierzchnia etykiety zajmuje 90% powierzchni bocznej
puszki
Bardzo prosiłabym Was o pomoc.
15 lis 18:10
ejendi: 1. Pb=pi*r*l pole boczne
Pp=pi*R2 pole podstawy
l=R=15
r=6
pi*r*R/pi*R2=6/15=2/5=4/10
40%
2. r=0,10 h=0,18m
Pe=2pi*r*h*0,9 powierzchnia etykiety
1000Pe <=>50m2
15 lis 20:51