problem z wzorem skr. mnozenia.
shd: problem z wzorem skr. mnozenia.
[(6-201/2)1/2-(6+201/2)1/2]2 = ?
prosze o pomoc
17 mar 19:21
13LateK: chyba nawias zgubiłeś...
17 mar 19:23
13LateK: ale jakby co to 0 wychodzi ...^^
17 mar 19:24
13LateK: chociaż...
17 mar 19:24
shd: wychodzi 4 tylko mi o obliczenia chodzi
17 mar 19:27
shd: a nawiasy tez sa dobrze napisane
17 mar 19:27
13LateK: [(61/2-6*201/2+201/4)1/2-(61/2+6*201/2+201/4)1/2]2
17 mar 19:29
13LateK: to jest wzór a2-b2=(a-b)(a+b) czyli
[61/2-6*201/2+201/4-(61/2+6*201/2+201/4)][61/2-6*
201/2+201/4+61/2+6*201/2+201/4]
17 mar 19:32
shd: raczej nie tak... chyba
17 mar 19:34
13LateK: (-6√20-6√20)(2√6+24√20)
17 mar 19:35
13LateK: no chyba się gdzieś pomyliłem... lipa z miodem... nie chce mi się drygi raz liczyć...
17 mar 19:36
shd: i z tego ma wyjsc 4 ? Oo
17 mar 19:36
Spike: W odpowiedziach jest 4
17 mar 19:43
shd: tak
17 mar 19:44
Bogdan:
[(6 - 201/2)1/2 - (6 + 201/2)1/2]2 =
= ( √6 - √20 - √6 + √20 ) 2 = tak jest czytelniej
= 6 - √20 - 2*√36 - 20 + 6 + √20 = 12 - 2*4 = 4
17 mar 19:44
janek : 2+2=7
17 mar 19:45
Spike: Wszystko wychodzi, zaraz napisze
17 mar 19:47
shd: dzieki wielkie
17 mar 19:48
Spike: Aa, Bogdan już zrobił
17 mar 19:48
janek : 2+2=-4
17 mar 19:49
Spike: [(6-201/2)1/2-(6+201/2)1/2]2=(6-201/2)+(6+201/2-2*(
6-201/2)1/2*(6+201/2)1/2=12-2*[(6-201/2)(6+201/2)]{
1/2}=12-2(36-20)1/2=12-2*161/2=12-2*4=4
To samo co Bogdana, tyle że na potęgach.
17 mar 19:51
janek : 3+1=3√5261545453
17 mar 19:57
janek : 45-2=86
17 mar 20:04
kl. 2 mat-fiz :D: Wyższa matematyka widzę
17 mar 22:21