POMOCY
zoska: Mam następne zadanko do sprawdzenia i jedno do rozwiązania POMOCY



D.S.
Rozłóż wielomiany P(x)=x
4−4 oraz W(x)=x
3−
√2x2+2x−2
√2
podaj wspólny pierwiastek tych wielomianów
P(x)=x
4−4 W(x)=x
3−
√2x2+2x−2
√2
=(x
2−2)(x
2+2)= =x
2(x−
√2)+2(x−
√2)
=(x−
√2)
2(x+
√2)
2 =(x
2+2)(x−
√2)=
=(x−
√2)
2(x+
√2)
x=
√2 x=−
√2
↓ ↘ x=
√2 x=−
√2
stopnia 2 stopnia2 ↓ ↘
stopnia 2 stopnia 1
wspólnym pierwiastkiem tych wielomianów jest x=
√2 stopnia 2
Do rozwiązania
sprawdź czy równania 3x
2−12x+12=0 i x
2−6x
2+12x−8=0 są równe
(mają ten sam zbiór rozwiązań i tę samą dziedzinę)
15 lis 18:05
Daromir: O ile wiem, to x2+2 nie rozkłada się na czynniki....
15 lis 18:11
zoska: skoro tak to zadanie jest do kitu. Może ktoś pokazać jak powinno być zrobione

!
15 lis 18:28
sushi_ gg6397228:
P(x)= (x2+2)* (x2−2) −−> Twoja druga linijka
W(x)= (x2+2) * (x−√2) −−> Twoja trzecia linijka
koloru czerwonego nie ruszamy
15 lis 18:32
Daromir: P(x)=x4−4=(x2−2)(x2+2)=(x−√2)(x+√2)(x2+2) x1=√2 x2=−√2
W(x)=x3−√2x2+2x−2√2=(x2+2)(x−√2) x1=√2 x1 jest wspólnym pierwiastkiem.
15 lis 18:34
zoska: czyli wspólnym pierwiastkiem będzie x=−√2, czy tak?
15 lis 18:36
zoska: sorki pytania nie było
15 lis 18:37
zoska: A co z zadankiem do rozwiązania? nie mam pojęcia z której strony je ugryźć.podchodziłam do
niego kilka razy ale takie bzdury mi wychodzą że aż wstyd pisać
15 lis 18:42
sushi_ gg6397228:
przeciez pierwsze mozna podzielic przez 3 i potem wzorek (a−b)2
drugie jest ta sama potega−−> wiec jest źle przepsiane
15 lis 18:49
zoska: Tak masz rację x3−6x2+12x−8
15 lis 18:53
sushi_ gg6397228:
x=2 jedno miejsce zerowe i dzieleniepisemne lub Horner
lub mozna zauwazyc ze to bedzie (x−2)3 po zwinieciu
15 lis 18:54
g06:

o
15 lis 18:56
15 lis 20:06