wartości bezwzględne
stich: Nie rozwiązując poniższych nierówności, uzasadnij, że każdą z nich spełni dowolna liczba
rzeczywista:
1. |3x − 7| + 2>= 1
2. −7 * |1 − y/2| =<0
3. 5>=4 − |z−1|
Jak uzasadnić

Pozdrawiam
15 lis 18:04
sushi_ gg6397228:
|...|= zawsze liczba dodatnia
15 lis 18:06
Daromir: 1. |.....|≥ −1
2. |.....|≥0
3. |.....|≥−1
Wartość bezwzględna dowolnej liczby jest zawsze liczbą nieujemną
15 lis 18:09
stich: a możesz dokładnie?
15 lis 18:09
konrad: 1.
wartość bezwzględna jest zawsze ≥0. 0+2=2 a 2≥1 zatem jest to prawda
2.
wartość bezwzględna jest zawsze ≥0, zatem pomnożona przez liczbę ujemną daje ujemny wynik czyli
≤0, zatem jest to prawda
3.
różnica po prawej stronie zawsze będzie ≤4 bo wartość bezwzględna jest zawsze ≥0, a 5≥4 zatem
też jest to prawda
15 lis 18:09
stich: dzięki
15 lis 18:14