Stereometria
AGATA ;): Kulę p promieniu 4 cm przetopiono na walec, którego przekrój osiowy jest kwadratem. Oblicz
długość wysokości walca.
15 lis 18:00
ASIA: pomocy!
15 lis 18:48
AGATA: proszę o pomoc
15 lis 19:06
toja: H=2r
Vk=4/3*π*43
Vw=1/3πr2*H=1/3πr2*2r
1/3πr2*2r=4/3*43
Oblicz r
Oblicz H
15 lis 19:20
ASIA: nie wychodzi mi...:(
15 lis 19:29
AGATA: mie tez nie chce wyjsc...
15 lis 19:34
toja: Co nie wychodzi?
15 lis 19:34
ASIA: H...
15 lis 19:36
toja: a ile powinno wyjść?
15 lis 19:38
toja: tu jest błąd: 1/3πr2*2r=4/3*43 zginęło π
winno być:
1/3πr2*2r=4/3*π*43
przepraszam za niedopatrzenie.
15 lis 19:42
AGATA: 4 3√36/3
15 lis 19:43
AGATA: wiesz skad taki wynik wyjdzie?
15 lis 19:44
AGATA: r3=128
nie wiem jak wyciągnąć pierwiastek
15 lis 19:49
toja: Coś za dużo błędów dziś robię:
Vw=πr2*H a nie Vw=1/3πr2*H
więc:
Vw=πr2*H=πr2*2r
πr2*2r=4/3π*43
2πr3=4/3π*43
15 lis 20:02
toja: 2πr3=4/3π*43 ||: 2π
r3=2/3*43
r=4*3√2/3
i wystarczy uwolnić się od niewymierności w mianowniku.
15 lis 20:08