rozwiąż równanie x3+6x2+4x+24=0
darek: rozwiąż równanie x3+6x2+4x+24=0
Proszę o rozpisanie
15 lis 17:13
pomagacz:
wyciągnij przed nawias co da się wyciągnąć, najlepiej wyraźniej pisz, bo taki zapis jak powyżej
jest nieczytelny
15 lis 17:45
pomagacz:
x3 + 6x2 + 4x + 24 = 0
15 lis 17:46
Eta:
x2(x+6) +4(x+6)=0
(x+6)(x2+4)=0
x= −6 bo x2+4 ≠0
15 lis 18:48
Cwaniak:
x2+4 =0 /−4
x2=4/ √2
x=2
15 lis 19:03
tak: 2+2−(2)=
9 sty 20:34
Eta:
tyle co 2*2
0
9 sty 20:35
Rupert: Witam, gnębi mnie to zadanie gdyż nie rozumiem czego nawias (x2+4) nie został rozłożony zgodnie
z Wzorem skróconego mnozenia na jeszcze dwa (x+2)(x+2)? Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć ?
8 kwi 21:34
bezendu:
x2+4
x2=−4 sprzeczność
x2−4
x2=4
x=−2 lub x=2
(x−2)(x+2)
8 kwi 21:40
Rupert: dziękuje ! Czyli gdy obliczam wielomiany i mam "+" między cyframi podniesionymi do kwadratu z
"x" to pozostawiam bez zmian ?
8 kwi 21:48
bezendu:
wzór skróconego mnożenia masz taki a2−b2=(a−b)(a+b)
więc tylko jak masz x2−coś tam
8 kwi 22:09
Rupert: Dziękuje ! Zwarty i gotowy na jutrzejszą próbną mature z matmy
8 kwi 22:15