POMOCY
KLAUDYNA.: Hej

pomożecie ?
towar kosztuje x złotych. oblicz ile będzie kosztował ten towar po dwukrotnej podwyżce cen o
10%
będę wdzięczna.
15 lis 17:05
dero2005:
(1,1x)*1,1 = 1,21x
15 lis 17:12
KLAUDYNA.: a skąd się to wzięło można jakoś rozwinąć ? : )
15 lis 17:21
dero2005:
10 % z x to jest
czyli jeśli towar kosztował x i podrożał o 10% to po podwyżce kosztował
x + 0,1x = x(1 + 0,1) = 1,1x po pierwszej pdwyżce
10% z 1,1x to jest
czyli jeśli towar kosztował po pierwszej podwyżce 1,1x i podrożał o 10 % to po podwyżce
kosztował
1,1 x + 0,11x = x(1,1+0,11) = 1,21 x po drugiej podwyżce
15 lis 19:09
KLAUDYNA.: dzięki : )
15 lis 21:18