Pochodna
kowal: oblicz pochodną funkcji:
f(x)=tg2x
ctgx2
Byłby ktoś tak miły i rozwiązał to? Jakby ktoś jeszcze przedstawił jak to zrobił to byłoby
mega

pozdrawiam
15 lis 16:30
Ed: ab = eblna
15 lis 16:46
kowal: nikt nie pomoże

?
16 lis 16:40
aa: y=tg2xctgx/2
ln y =ln tg2xctgx/2
ln y= ctgx2 * ln tg2x
1yy'=(ctgx2)' * ln tg2x+ctgx2 * (ln tg2x)'
16 lis 16:44
aa: i teraz poszczególne pochodne osobno a potem mnożąc przez y
16 lis 16:45
aa:
| | 2 | |
(ln tg 2x)'= |
| |
| | cos22x tg2x | |
16 lis 16:51
kowal: Dzięki wielkie



pozdrawiam
16 lis 23:30
nana: − 7x(3)−22x +31
14 gru 08:30
nana: − 73−22x +31
14 gru 08:31