Stereometria
1: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole jednej ściany bocznej jest trzy razy mniejsze niż
pole podstawy.Oblicz obiętość ostrosłupa wiedząc że długość krawędzi podstawy jest równa 14 cm
15 lis 15:45
dec: Masz, 3 h*a/2=a2, z tego h=28/3 , h−wysokość ściany bocznej
Dalej robisz pitagorasa, H2=a2−h2, z tego masz że H=14√5/3
Czyli v=1/3Pp*H= 196/3 * 14√5/3= 2744√5/3
15 lis 16:20
dec: sory błąd w pitagorasie weż 1/2a
15 lis 16:21
dec: i pitagoras jest źle xD,
ma być: H2=748/9−49, z tego H=7√7/3
dalej v wychodzi 1372√7/3
15 lis 16:26