Drak: Mamy dwa kwadraty- jeden w drugim. Mniejszy (wewnątrz) styka się rogami z środkowymi
punktami na bokach większego. Bok mniejszego (wewnętrznego) ma 4 cm. Oblicz pole i obwód
większego.
20 kwi 21:17
www.adammlynarczyk.com: Mamy takie 4 trójkąty prostokątne (narożniki dużego kwadratu) - są one przystające (takie
same). Stosujemy twierdzenie Pitagorasa do jednego z nich.
x2+x2 = 42, gdzie x jest połową długości dużego kwadratu
2x2 = 16
x2 = 8
x = 2√2
Zatem bok dużego kwadratu jest równy 2x = 2*2√2=4√2
Pole Dużego Kwadratu = (4√2)2 = 16*2=32 cm2
Obwód Dużego Kwadratu = 4*4√2=16√2 cm
Powodzenia!
Odzwiedź moją stronę! www.adammlynarczyk.com
20 kwi 22:06