pomocy ;P
rucia020: Pierwiastki ...
(4
√2 − 2
√3)(4
√2 + 2
√3) =

?
15 lis 14:43
Aga: Mnóż każdy z każdym.
15 lis 14:45
rucia020: czyli tak 4
√2 * 4
√2 + 4
√2 * 2
√3 − 2
√3 * 4
√2 − 2
√3 * 2
√3
i jak to dalej zrobic?
15 lis 14:48
rucia020: ja tego właśnie nie umiem, bo tu są różne te pierwiastki .. ; /
15 lis 15:00
konrad:
skorzystaj z (a−b)(a+b)=a2−b2
15 lis 15:00
rucia020: 4
√22 − 2
√32
15 lis 15:09
konrad:
żeby było wiadomo, że całość podnosimy do kwadratu:
(4√2)2−(2√3)2
teraz to policz
15 lis 15:17
konrad: skorzystaj z tego że: (a*b)n=an*bn
15 lis 15:18
rucia020: nie umiem podnieść pierwiastków do potegi
15 lis 15:21
konrad:
15 lis 15:35
konrad:
√a2=a
15 lis 15:35
rucia020: nic mi to nie mowi
15 lis 15:37
Kuba: 32−12=20
15 lis 15:43
konrad: no ja nie...
no np. √32=3
15 lis 15:43
rucia020: dobra juz wiem
15 lis 15:44