W pewnym gospodarstwie... (Prosze o pomoc)
Zagubiony: W pewnym gospodarstwie agroturystycznym gromadzono deszczówkę w beczkach w kształcie walca o
średnicy dna 30cm i pojemności 50 litrów. Wlipcu jedna z beczek była zapełniona do połowy.
Niespodziewanie przyszedł tak ulewny deszcz, że na 1m spadło 80 litrów wody.
a) Oblicz ile litrów wody przybyło w tej beczce. Wynik podaj z dokładnością do 0,1 l.
b) O ile centymetrów podniósł się poziom wody w tej beczce? Wynik podaj z dokładnością do 1cm.
c) Czy po ulewnym deszczu beczka była pełna?
15 lis 14:43
Zagubiony: nikt nie pomoże?
15 lis 14:56
zzz: P=πr
2P=3,14*900=2826 cm
2=0,2826m
2
0,2826m
2*80l=22,608l≈23l
23l=23000cm
3
50;2=25
25l+23l=48l
15 lis 15:21
Zagubiony: to jest odp. na a)? a co z resztą?
15 lis 16:12
Zagubiony: Ok. Przyjrzałem się i rozumiem, tylko, że pomyliłeś się na początku, bo średnica to 30 cm, a z
tego wynika, że promień to 15 cm, czyli:
P=πr2
P=3,14*225=706,5 cm2=0,07605m2
0,07605m2*80l=6,5 l itd.
P.S. Pytanie czemu mnożąc z 80 litrami musiałem zamienić na m2?
15 lis 16:22
Zagubiony: sorki 5,6 litra a nie 6,5
15 lis 16:24