Pierwiatki parametr
13LateK: Mam problem z tym zadaniem... inne wyniki mi wychodzą.
Liczby 2 i 4 są pierwiastkami wielomianu x3+ax2+bx+24. Znajdź a i b oraz wyznacz trzeci
pierwiastek wielomianu.
Mi osobiście wyszło a=-1 i b=-14. W odpowiedziach jest a=-3 i b=-10
17 mar 19:05
Basia:
W(2) = 23 + a*22 + b*2 + 24 = 8 + 4a + 2b + 24 = 4a + 2b + 32
W(4) = 44 + a*42 + b*4 + 24 = 64 + 16a + 4b + 24 = 16a + 4b + 88
4a + 2b = -32 /:2
16a + 4b = -88 /:(-4)
2a + b = -16
-4a - b = 22
--------------------------
-2a = 6
a = -3
-6 + b = -16
b = - 10
czyli w odpowiedziach jest dobrze
znajdź u siebie błąd
17 mar 19:11
13LateK: nie wime dlaczego ale ja zamiast 4 wszedzie 3 powstawiałem^^
17 mar 19:16
Basia: Bywa! Coś Cię zasugedrowało. Powodzenia
17 mar 19:17