Funkcja kwadratowa, równania kwadratowe z wartością bezwzględną
Hiromi_Ise: 1) (|x|−1)(|x|+1)=8; |x|2−1=8; x2 = 9, zatem x=3 lub x=−3
2) |x2 −4x| = 4x − x2
Zauważamy, że 4x − x2 = −(x2 −4x), zatem rozwiązaniem równania będzie każda liczba x
spełniająca nierówność x2−4x ≤0.
x2−4x≤0; x(x−4)≤0; x∊<0;4>
Takie są podane przykłady równości kwadratowych w moim podręczniku, ale nie za bardzo to
rozumiem. mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
15 lis 14:15
Aga: Czego nie rozumiesz w 1)?
15 lis 14:17
Hiromi_Ise: w zasadzie nie żebym nie rozumiała, bo to jest dość oczywiste, ale patrząc jak tutaj na stronie
jest podany sposób rozwiązywania równości kwadratowych z wartością bezwzględną, zastanawiam
się jak mam jej w końcu rozwiązywać
15 lis 14:19
Aga: Pierwszy przykład , bo o nim mówimy jest rozwiązany najprostszym sposobem z możliwych.
IxI2=x2
15 lis 14:25
Hiromi_Ise: ok, no to to rozumiem, a co z drugim, dlaczego jest tak rozwiązany?
15 lis 14:26
Aga: 2)
Ix2−4xI=−(x2−4x), gdy x2−4x<0, (x(x−4) <0⇔ x∊(0,4)0 To wynika wprost z definicji wartości
bezwzględnej.
−(x2−4x)=4x−x^^2
0=0
Otrzymaliśmy równanie tożsamościowe,tzn, ze każda liczba należąca do (0,4)
Ix2−4xI=X2−4x gdy x2−4x≥0 x≤0 lub x≥4
x2−4x=4x−x2
2x2−8x=0
2x(x−4)=0
x=0 lub x=4.
obie liczby spełniają początkowy warunek, więc są rozwiązaniem równania.
Odp. to suma rozwiązań, czyli x∊<0,4>
Nie wiem, czy o to Ci chodziło.
15 lis 14:42