Geometria analityczna
MrHumanice: Witam. Mam do zrobienia 4 zadania. Czy mógłby ktoś pomóc

?
1. Wyznacz współrzędne punktu przecięcia prostych o równaniach 3x+7y−15 =0 i 3x−2y −15=0.
2.Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej x+2y−2=0 i przechodzącej przez punkt
A=(−2,9).
3.Oblicz pole trójkąta którego boki zawierają sie w osiach układu w współrzędnych i w prostej
x−y−2=0.
4.Proste 3x−2y=0 i x+y=0 zawierają boki równoległoboku.Jedna z przekątnych tego
równoległoboku jest zawarta w prostej 6x−y−20=0.Wyznacz :
a)współrzędne wierzchołków równoległoboku
b) pole równoległoboku
Bardzo proszę o zainteresowanie mam to zrobić na jutro ...
15 lis 14:05
Aga: 1) Rozwiąż układ równań
3x+7y=15
3x−2y=15
15 lis 14:09
MrHumanice: Rozwiązałem i mi wyszło tak jak jest w odpowiedziach w książce. Pomógłby ktoś z pozostałymi ?
Proszę to dla mnie bardzo ważne.
15 lis 16:41
Bizon:
4.
Zrób rysunek ... będzie "jaśniej"
Prosta 3x−3y=0 jak i x+y=0 przechodzą przez punkt (0,0) − wsp. jednego z wierzchołków
Rozwiąż układ:
3x−2y=0
6x−y−20=0 ... wyznaczysz wsp. drugiego wierzchołka
Rozwiąż układ:
x+y=0
6x−y−20=0 ... wyznaczysz kolejny wierzchołek
... dalej chyba jasne
15 lis 17:06
Bizon:

3.
chyba jasne
15 lis 17:10
Bizon:
2.
x+2y−2=0
y=−1/2x+2
prosta prostopadła do niej będzie miała współczynnik kierunkowy


a dalej ... równanie prostej przez punkt A i określonym wsp.
15 lis 17:15
MrHumanice: Dziękuję bardzo mi pomogłeś/aś
15 lis 17:46