Oblicz prawdopodobieństwo
załamana: Od rana dumam nad zadaniem. Ktoś mi niby pomógł, ale tam nie może być silni, tylko
prawdopodobieństwo.
Pomógłby kto? już nie mam siły, a mam jeszcze inne zadania, które sama poradzę
zrobić,chyba....
Z talii 52 kart losujemy 3 karty. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano:
a) co najmniej 3 damy.
b) 2 króle.
prosić...
15 lis 13:27
sushi_ gg6397228:
jakie mamy doswiadzenie w tym zadaniu−−> permutacje, kombinacje, wariacje ...
15 lis 13:45
rumpek: eee? To zadanie już było na forum, Aga ci je zrobiła
15 lis 13:51
konrad:
a)
|Ω|=kombinacja: n=52, k=3
|A|=kombinacja: n=4, k=3
b)
|Ω|=kombinacja: n=52, k=3
|A|=kombinacja: n=4, k=2
P(A)=|A|/|Ω|
15 lis 13:53
b.: 111167 111164 i jeszcze tu − już trzeci raz to samo! −> pierwsze ostrzezenie
15 lis 14:24