matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stosując podstawienie rozwiązać równanie.
vol:
x
2
−11x+23
x
2
−13x+23
−
x
2
−12x+23
x
2
−14x+23
15 lis 12:23
KASIUNIA:
za x
2
−11x +23 podstawiasz t czyli x
2
−11x +23 = t x
2
−12x +23 = t − x x
2
− 13x + 23= t − 2x x
2
−14x +23 = t − 3x
t
t − 2x
=
t − x
t − 3x
( t )( t − 3x ) = ( t − x )( t − 2x ) t
2
− 3tx = t
2
− 2tx − tx + 2x
2
2x
2
= 0 x = 0
15 lis 14:45