Prawdopodobieństwo
ania: Proszę o pomoc...
Z urny w której jest 6 kul czerwonych i 4 białe wyjęto dwa razy po jednej kuli bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo że wyjęto kule w różnych kolorach.
15 lis 11:29
wik: IΩI = 10 * 9
IAI = 6 * 4
15 lis 11:31
ania: bo ja to liczyłam z drzewiem i nie wiem czy dobrze wyszło
dałam tak
A − zdarzenie że wylosowano 2 kule o różnych kolorach
| | 6 | | 4 | | 4 | | 5 | | 24 | | 20 | | 44 | | 22 | |
p(A) = |
| + |
| * |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 90 | | 90 | | 90 | | 45 | |
15 lis 11:35
ania: jest to dobrze?
15 lis 11:45
Aga: Narysuj drzewo, to Ci napiszę co źle zrobiłaś.
15 lis 11:48
ania:

00
15 lis 11:51
ania: I co jest źle?
15 lis 11:55
ania: Aga?
15 lis 11:57
Aga: | | 6 | | 4 | | 4 | | 6 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| . |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | |
Schodzisz po gałęziach od góry do dołu po lewej stronie czerwona * biała+
po prawej stronie biała *czerwona.
Chyba, gdzie jest + powinno być +, a gdzie + winno być *.
15 lis 12:00
ania: To ogólnie miałam to dobrze?
15 lis 12:03