Funkcja kwadratowa
Hiromi_Ise: (|x| + 1)2 = 4
Pomógłby mi ktoś rozwiązać to równanie?
15 lis 11:21
Aga:
ze wzorów skróconego mnożenia:
IxI2=x2.
x2+2IxI−3=0
10
gdy x<0
x2−2x−3=0
20
x≥0
x2+2x−3=0
15 lis 11:27
Hiromi_Ise: i teraz już mogę liczyć wartości x z delty, tak?
15 lis 11:29
Hiromi_Ise: to mi wychodzi tak:
x = −1 lub x = 3
i w drugim przypadku
x = − 3 lub x = 1
i to wszystko?
15 lis 11:43
Aga: Jeśli dobrze wyliczyłeś x to zostało sprawdzić , które liczby spełniają warunek i napisać odp.
15 lis 11:52
Hiromi_Ise: ok, bardzo dziękuję za pomoc
15 lis 12:09