Pomocy
zoska: Bardzo PROSZĘ o POMOC

Czy dobrze zrobiłam te zadania?
1)
(x−2)
2+(x+2)
3−(x−2)(x
2+2x+4)=
x
2−4x+4+x
3+6x
2+12x+8−x
3−8=
7x
2+8x+4
2)
w(x)=x
3−2x
2−4x+8=
=x
2(x−2)−4((x−2)=
=(x
2−4)(x−2)
x=2 a krotność to 1
3)
P(x)=2x
4+6 i W(x)=2x
5+x
4+x
3 Oblicz P(x) − 2 W(x)
Wynik −4x
5−2x
3+6
4)jakie liczby spełniają to równanie?
x
3−3x
2+x−3=0
(x
2−1)(x+3)=0
x=−3 spełnia to równanie
5) po rozłożeniu na czynniki liniowe W(x)=5x
3−4x
2−10x+8 otrzymamy
(x
2−2)(5x−4)
BARDZO PROSZĘ O POMOC W ROZWIĄZANIU TYCH ZADAŃ PONIŻEJ
1) dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy
równej x−3 i wysokości równej x
jaką postać ma wielomian opisujący zależność objętości tego graniastosłupa
od wartości x?
2) jaki jest stopień wielomianu, który jest sumą dwóch wielomianów:
wiel. stopnia 6 i wiel. stopnia 4?
15 lis 11:16
wik: 1) y = (x−3)2 * x
2) stopnia 6
15 lis 11:20
Jolanta: w zad1 w drugiej linijce na końcu zamiast −8 8
zad 2
(x2−4)(x−2)=(x+2)(x−2)(x−2)
x=−2 x=2 pierwiastek dwukrotny
15 lis 11:25
Jolanta: napisz jak robiłas 4
15 lis 11:31
zoska: 4)
x3−3x2+x−3=0
x2(x+3)−1(x+3)=0
(x2−1)(x+3)=0
15 lis 12:26
wik: 4) zle
(x2 +1) (x−3) = 0
x = 3
15 lis 12:30
Jolanta: x2*3=3x2 a nie jak powinno byc −3x2
−1*x=−x a powinno być x
15 lis 12:30
zoska: Cholender masz racje dopiero teraz to widzę DZIĘKI
15 lis 12:35
Jolanta: a 1 i 2 poprawiłaś ?
15 lis 12:36
15 lis 12:40
zoska: TAK poprawiłam.
15 lis 12:41
zoska: Mogę poprosić o wizualne objaśnienie mi zadania nr2 )stopnia 6
15 lis 12:45
Jolanta: np x4+2 + 2x6−3x =2x6+x4−3x+2
15 lis 12:47
Jolanta: x3−3x2+x−3=x2*(x−3)+(x−3)=(x2+1)(x−3)
x=3
15 lis 12:50
zoska: czyli jest stopnia 6 dla tego że stopień 6 jest najwyższy, dobrze rozumiem?
15 lis 12:53
Jolanta: tak przy odejmowaniu tez tak jest
15 lis 12:56
zoska: Wiem że ty też strzeliłaś byka, ale poprawiłam tak jak powinno być.
15 lis 12:58
wik: tak
15 lis 12:58
zoska: powiedzcie mi czy to 5 jest dobrze czy jeszcze powinnam coś przy nim zrobić
15 lis 13:06
Jolanta: gdzie sie pomyliłam ?
15 lis 13:07
zoska: sorki nigdzie . Znowu coś przeoczyłam. ZWRACAM HONOR . WIELKI SZACUN.

,
15 lis 13:13
Jolanta: (x2−2)=(x+√2)(x−√2)
15 lis 13:15
zoska: co do graniastosłupa, taki zapis też może być y=x3−6x2+9x ?
15 lis 13:32