jak to zrobić???
miki: Karol gra w szachy z siostrą . Oboje są równorzędnymim partnerami. Czy bardziej
prawdopodobne jest że Karol wygra pięć z siedmiu rozegranych partii, czy sześć partii z
ośmiu

?
17 mar 18:50
kobieta: 5 x 100% :7≈71%
6 x 100% :8=75%
Bardziej prawdopodobna jest opcja druga
17 mar 18:54
miki: powiedz mi dlaczego sa takie obliczenia? nie trzeba tu wykorzystac zadnych wzorow z
prawdopodob

?
17 mar 19:07
Bogdan:
Tu stosujemy schemat Bernouliego.
p = 1/2 prawdopodobieństwo wygrania jednej partii przez Karola
q = 1/2 prawdopodobieństwo przegrania jednej partii przez Karola, bo obaj gracze są
równorzędnymi graczami.
A - zdarzenie polegające na wygraniu przez Karola 5 partii z 7.
B - zdarzenie polegające na wygraniu przez Karola 6 partii z 8.
P(A) = (75)*(1/2)5*(1/2)2 = 21*(1/2)7 = 21/128 = 42/256
P(B) = (86)*(1/2)6*(1/2)2 = 28*(1/2)8 = 28/256
P(A) > P(B)
Bardziej prawdopodobne jest wygranie 5 partii z 6, czyli opcja pierwsza.
17 mar 19:12
Bogdan:
Tu stosujemy schemat Bernouliego.
p = 1/2 prawdopodobieństwo wygrania jednej partii przez Karola
q = 1/2 prawdopodobieństwo przegrania jednej partii przez Karola, bo obaj gracze są
równorzędnymi graczami.
A - zdarzenie polegające na wygraniu przez Karola 5 partii z 7.
B - zdarzenie polegające na wygraniu przez Karola 6 partii z 8.
P(A) = (75)*(1/2)5*(1/2)2 = 21*(1/2)7 = 21/128 = 42/256
P(B) = (86)*(1/2)6*(1/2)2 = 28*(1/2)8 = 28/256
P(A) > P(B)
Bardziej prawdopodobne jest wygranie 5 partii z 6, czyli opcja pierwsza.
17 mar 19:12
Bogdan:
Przepraszam za podwójne wrzucenie odpowiedzi
17 mar 19:13
Bogdan:
Przepraszam za podwójne wrzucenie odpowiedzi
17 mar 19:13
miki: dZIEKUJE BARDZO ZA TO ZADANIE

NIE WIEDZIALAM JAK SIE ZA TO ZABRAC

a czy mozesz pomoc mi w tym zad ponizej?
zad : Oblicz długość wektora u - v ,
wiedząc że kąt między wektorami u i v ma miarę 135 stopni
oraz |u| = √2 i |v| = 1 .
17 mar 19:17
Bogdan:
Jeśli kąt między wektorami u i v jest równy 135o, to kąt między wektorami u i -v
jest równy 45o.
Zastosuj dla obliczenia |u + (-v)| wzór kosinusów dla trójkąta o bokach długości
|U| i |V| i kącie między nimi równym 45o.
17 mar 19:35