Monotonicznosc i ekstrema
Stach: zbadac monotonicznosc i wyzaczyc ekstrema lokalne funkcji
nie wiem jak to ugryzc moglby ktos cos podpowiedzeic?
15 lis 11:00
Bizon:
− policz pochodną i badaj jej znak (określ monotoniczność)
− policz drugą pochodną (sprawdż istnienie ekstremum)
15 lis 11:13
Stach: eh wiem co mam zrobic ale nie wiem jak to zrobic ...
15 lis 12:11
Aga: a) Nie znasz wzorów na obliczanie pochodnej?
(4x)
'=
15 lis 12:21
Bizon: napisz "ludziska zróbcie to za mnie bo mi się nie chce"
15 lis 12:22
Aga: Podpowiedzieć = wykonać?
15 lis 12:23
wik: Pomagac mozna tylko chcacemu...
15 lis 12:24
Stach: o to chodzi ze mam policzone pochodne z tych funkcji przeciez sa podane to raz dwa gdybym
wiedzial jak to zrobic to bym nie pytal chodzi o to ze nie wiem po prostu jak sie bada znak
pochodnej nie rozumiem tego jesli czegos nie rozumiem to jak moge co kolwiek zrobic...
15 lis 12:24
Stach: | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = 0 <=> − |
| +4 = 0 <=> − |
| = −4 <=> x = |
|
|
| | x2 | | x2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) > 0 <=> − |
| +4 > 0 <=> − |
| > −4 <=> x > |
|
|
| | x2 | | x2 | | 2 | |
| | 1 | |
czyli tak |
| to bedzie minimum bo po lewej stronie liczba ma znak '−' po prawej '+' tak |
| | 2 | |
| | 1 | |
samo wychodzi z drugiej pochodnej zmienia ona znak na '+' czyli |
| to jest moje minimum |
| | 2 | |
tak?
| | 1 | |
a zbiory dla f'(x)>0 to x nalezy od −nieskonczonosci do 0 i od |
| do nieskonczonosci
|
| | 2 | |
| | 1 | |
a zbory dla f'(x)<0 to (0 ; |
| >
|
| | 2 | |
15 lis 12:30
Stach: do tego doszedlem ale nie potrafie tego zinterpretowac no i nie wiem czy to w ogole jest
dobrze
15 lis 12:31
Jolanta: jakoś tak nie było?
liczy się pierwszą pochodną =0 dla x=1/2
teraz podstawiasz za x 1/2 i liczysz druga pochodną
jezeli jet mniejsza od 0 to jest max jeżeli >0 to min
15 lis 12:34
Stach: | | 1 | |
hm podstawiam 0 i 1/2 do wzoru na pochodna tak f'(x) = − |
| +4
|
| | x2 | |
jezeli podstawie 0 wyjdzie 4 jesli podstawie 1/2 wyjdzie 0 widzisz nie bardzo rozumiem twoje
tlumaczenie
15 lis 12:51
Jolanta: bo niejasno napisałam, liczysz drugą pochodna z pierwszej i podstawiasz za x
15 lis 13:02
Stach: | | 1 | |
czyli druga pochodna z pierwszej to bedzie f''(x)= |
| czyli po podstawieniu 1/2 wychodzi |
| | x4 | |
16 czyli jest to nasze minimum a co z maksimum w takim wypadku?
i jeszcze jedna sprawa jezeli powiedzialem ze
| | 1 | |
f'(x) > 0 dla x nalezacych od −nieskonczonosci do 0 i od |
| do nieskonczonosci
|
| | 2 | |
to w tych przedzialach funkcja f(x) jest rosnaca
a dla
f'(x) < 0 funkcja f(x) jest malejaca
| | 1 | |
ok tylko czy dobrze wyznaczylem te X? tzn ze od −nieskonczonosci do 0 i od |
| do |
| | 2 | |
nieskonczonosci... mam nadzieje ze nie zamieszalem
15 lis 13:17
Jolanta: ale ta druga pochodna chyba jest zle
| | 2x*x−(9+x2)*1 | | x2−9 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
a za pomocą znaków tak jak napisałeś też sie robi
15 lis 13:25
Stach: przepraszam ale to sa dwa osobne przyklady i tak chyba cos jest nie tak z nia
| | 0+2x*x − 9 + x2*1 | | 2x2−9+x2 | |
f'(x)= |
| = |
|
|
| | x2 | | x2 | |
| | f(x) | |
czy to nie tak powinno wygladac uzywajac wzoru na [ |
| ]' |
| | g(x) | |
15 lis 13:33
Jolanta: jeżeli druga pochodna >0 to funkcja ma w punkcie x=1/2 min
15 lis 13:36
Jolanta: − przed nawiasem −x2
15 lis 13:36
Jolanta: Jeżeli uczyłeś sie na znakach to tak zrób Ja nie bardzo jeszcze pamiętam co i jak. Radziłabym
napisac w nowym watku po kolei co zrobiłes .Po południu ludzi przybywa,myśleże ktos Ci pomoże
15 lis 13:41
Aga:

Nie zauważyłam, że obliczyłeś pochodną.
D
f=D
f'=R−{0}
4x
2−1=0
(2x−1)(2x+1)=0
| | 1 | | 1 | |
x= |
| lub x=− |
| warunek konieczny istnienia ekstremum jest spełnione, gdyby pochodna |
| | 2 | | 2 | |
nie miała miejsc zerowych nie byłoby ekstremum.
Na podstawie znaku pierwszej pochodnej wyznaczamy przedziały monotoniczności oraz znajdujemy
| | 4x2−1 | |
punkty ekstremalne.f'(x)= |
| >0⇔(4x2−1)x2>0. |
| | x2 | |
Rysuję wężyk. Na podstawie tego rysunku odpowiadasz na postawione pytaniaDrugą pochodną
obliczamy, gdy chcemy znaleźć punkty przegięcia.
15 lis 13:58
Aga: | | −1 | | 1 | |
Funkcja rośnie w przedziałach(−∞; |
| ) oraz( |
| ,∞} |
| | 2 | | 2 | |
| | −1 | | 1 | |
maleje ( |
| , 0) oraz (0, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Mam nadzieję ,że nie pomyliłam się w rachunkach.
15 lis 14:07
Stach: co do tego pierwszego to zawsze trzeba kombinowac tak żeby dostać postać funkcji kwadratowej?
bo chyba o to własnie chodziło
| | 9+x2 | |
f(x)= |
| a jak bedzie wygladało f'(x) bo mi jakoś nie wychodzi tak jak mi ludzie podają |
| | x | |
że powinno być jesli ktoś mógłby ten przykład rozpisać krok po kroku albo jakiś inny podobny
byłbym wdzięczny
15 lis 14:32
Aga: Jeśli sposób, który Ci zaproponowałam jest dla Ciebie czytelny, to drugi przykład będzie
identyczny, tylko x=−3, x=0 i x=3.
Jak zapiszesz swoje obliczenia, to późnym wieczorem mogę sprawdzić .
Tu nie chodzi o żadne kombinowanie, po prostu na początek masz łatwe przykłady.
15 lis 14:57
Stach: nie o to mi chodzilo ale tak widze juz ze bedzie tam −3 i 3, chodzilo mi o to ze mylilem sie w
| | 9+x2 | |
policzeniu pochodnej od f(x)= |
| ale po kolei sobie rozpisalem i wszystko juz wiem |
| | x | |
chyba...
15 lis 15:02
ewa: czy ktos by mi pomogl?
26 lut 23:44
ewa:
1. zbadaj monotonicznosc i wyznacz ekstrema a) f(x)= (3−2x
)e*
to podniesienie do kwadratu,
*to x z indeksem gornym(nie wiem jak to sie wstawia tutaj

b)f(x)=2ln x + 1/x
26 lut 23:45