Pomocy
Angelika: rozwiąż nierówność:
a) (x−3)(x+2)≥0
b) x3+3x2+2x−6<0
15 lis 10:14
Goli:

(x−3)(x+2)≥0 Czyli:x−3=0 x+2=0
x=3 x=−2
Znaczysz odpowiedzi na osi liczowej, następnie rysujesz parabole ramionami do góry gdyż
współczynik kierunkowy tej nierówności jest większy od 0. I już kończysz zadanie odczytem
przedziałów w którym x≥0. Odp. x∊(−∞,−2>∪<3,+∞)
15 lis 11:47
Aga: Odczytujesz ,gdzie y≥0
15 lis 11:50
Goli: x3 +3x2 +2x−6<0
Szukasz przez jaki dwumian ten wielomian jest podzielny. Aby to zrobić patrzysz na wyraz wolny
najpierw wypisujesz jego wszystkie dzielniki: {−1,1,−2,2,−3,3} a nastepnie spawdzasz dla
jakiego z nich wielomian się zeruje.
Kolejno dzielisz (x3 +3x2 +2x−6):(x−1)=x2+4x+6
Wniosek z tego, że wielomian x3 +3x2 +2x−6= (x2+4x+6)(x−1)
(x2+4x+6)(x−1)<0
Wyliczasz x.W pierwszym jest równanie kwadratowe, więc strosujesz wzór na delte Δ=b2−4ac
Δ=16−24
Delta wychodzi mniejsza od zera czyli równanie to nie ma rozwiązania biorąc pod uwagę liczby
rzeczywiste. Wniosek ta nierównośc nie ma rozwiązania. Jest sprzeczna.
15 lis 12:05
chmy: (x−2)(x+3)<0
21 kwi 18:04
asia: (x−2)(x+3)<0
7 sty 17:27
Janek191:

( x − 2)*(x + 3) < 0
( x + 3)*(x − 2) < 0
x
1 = − 3 x
2 = 2
Ramiona paraboli są skierowane ku górze,więc
x ∊ ( − 3; 2 )
7 sty 18:17