pilne
Angelika: Dane są wielomiany:
W(x)= 3x3−4x2+5x−6
P(x)= −2x3+5x+7
Q(x)= 4x2−3x+2
Wykonaj działania:
a) W(x)+P(x)
b)P(x)Q(x)
c)2W(x)−3(P(x)−Q(x))
15 lis 09:58
Aga: To jest dość proste. Proponuję , byś zaczęła liczyć, jeśli zrobisz błędy to Ci poprawię.
15 lis 10:01
Angelika: Z przykładu a) wyszło mi x3−4x2+10x+1
Co dalej z tym zrobić?
15 lis 10:07
Aga: Dobrze i to jest koniec przykładu a).
Licz b) .
15 lis 10:14
Angelika: w tym b) to każdy przez każdego mnożymy tak?
15 lis 10:17
Angelika: b) wyszło mi −8x5+6x4+16x3−43x2+31x−14
15 lis 10:23