Ratujcie!
kobieta: Blagam Was o pomoc

!

Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzcholkami wielokąta foremnego, którego kąt wewnętrzny
ma miarę α. Jaką miarę ma kąt między przekątnymi AC i BD.
Wiem tylko tyle, że odpowiedz brzmi następująco: α i 180 stopni - α -tyle że jak do tego
dojść?
17 mar 18:50
Basia:
kąt ABC = α ⇒ kat BAC = kąt BCA = (180 - α)/2 (bo tr.ABC jest równoramienny)
kąt BCD = α ⇒ kąt CBD = kąt CDB = (180 - α)/2 (bo tr.BCD jest równoramienny)
S - punkt przecięcia AC i BD
w tr.BSC mamy:
kąt CBS = kąt CBD = (180 - α)/2
kąt BCS = kąt BCA = (180 - α)/2
czyli kąt BSC = 180 - (180 - α)/2 - (180 - α)/2 = 180 - (180 - α) = 180 - 180 + α = α
kąt BSA = 180 - kąt BSC = 180 - α
17 mar 18:58
kobieta: Dziękuję Ci bardzoooooooo!
17 mar 20:38