równanie trygonometryczne
KASIUNIA: ROZWIĄZ RÓWNANIE
cos 2x + √3sin2x = cos 2x − 7 sin2x
15 lis 09:42
Bizon:
cos
2x−sin
2x+
√3sin2x=cos
2x−7sin
2x
√3sin2x=−6sin
2x
2
√3sinxcosx=−6sin
2x
sinx(6sinx+2
√2cosx)=0 ... dalej chyba poradzisz −
15 lis 11:28
KASIUNIA: do tego też doszłam sama ale właśnie co dalej
15 lis 14:05
Bizon: sinx=0 ⇒ x=0+kπ
| | √3 | |
lub 6sinx+2√3cosx=0 ⇒ dla cosx≠0 ... tgx=− |
| ... itd−  |
| | 3 | |
15 lis 14:18
15 lis 14:53
sushi_ gg6397228:
przenies cosinusa na prawa strone
15 lis 15:13